fbpx
Home > Wildlife News > Spain > Feiten over Spanje voor de Nederlandse natuurliefhebber

Het is geen verrassing dat Nederlandse natuurliefhebbers, met name vogelaars, naar Spanje zullen worden aangetrokken als vakantiebestemming. Het heeft een zeer gevarieerde selectie van habitats die zich uitstrekken van de wetlands aan de kust tot de beboste toppen van de Pyreneeën.

Spanje heeft uiteenlopende weersystemen die de hoge regenval en wintersneeuw van de bergen, de vochtige maritieme atmosfeer van de noordelijke kusten, de hete, droge centrale gebieden en het mediterrane klimaat in het oosten omvatten.

Alleen al het aantal en de verscheidenheid aan vogelsoorten is overtuigend, om nog maar te zwijgen van de fascinerende zoogdieren, reptielen, ongewervelde dieren en planten.

Bovendien is het voor de Nederlandse reiziger gemakkelijk en voordelig om alle delen van Spanje te bereiken – met de trein, de auto, het vliegtuig en zelfs de bus! – en er is een ruime keuze aan accommodaties en tal van culturele en historische bezienswaardigheden om aan alles te voldoen wat u van een vakantie wenst.

Al deze functies vormen een perfecte combinatie om het hele jaar door een bestemming voor bezoekers te bieden, met een brede selectie aan natuurbelevenissen om van te genieten.

Dus als u Spanje heeft gekozen als uw bestemming voor het komende jaar, wat kunt u dan verwachten van een vakantie daar?

Spanje is een land met een enorme biodiversiteit

De Spaanse regio’s omvatten wereldwijd belangrijke wetlands aan de kust, bergbossen, savannegraslanden, woestijnen, garrigue-struikgewas, breedbladige bossen en naaldbossen.

Als gevolg van de geografie en het klimaat is het aantal en de verscheidenheid aan dieren die in Spanje te vinden zijn enorm. In feite is het de thuisbasis van naar schatting 85.000 verschillende dieren en planten, waaronder meer dan 620 soorten vogels. Ongeveer 30 procent van de endemische soorten in Europa is hier te vinden.

De bergen van het noorden – de Pyreneeën die tussen Spanje en Frankrijk liggen en het Cantabrische gebergte dat boven de noordwestkust uitsteekt – bieden onderdak aan dieren die nu zelden ergens anders worden aangetroffen. Met name het National Park Picos de Europa dat in het Cantabrische gebergte ligt, is een bestemming die bekend staat om zijn wandelpaden en mogelijkheden om wilde dieren te spotten.

National Park of the Picos de Europa, Asturias SpainPhoto Credit: National Park of the Picos de Europa. Asturias. Spain – shutterstock

De wereldberoemde wetlands in Spanje, zoals de Ebro Delta in het noordoosten van het land net ten zuiden van Barcelona en het Coto Doñana National Park in het zuiden nabij Sevilla, zijn een lust voor het oog van vogelaars.

De hoogvlakte van Castilië en León, bekend als de Meseta, en de open graslanden en halfdroge vlaktes van Extremadura vormen de ideale habitat voor enkele van Europa’s beste roofdieren, de Iberische wolf, de Iberische lynx en veel verschillende soorten roofvogels. Roofvogels zijn ook een topattractie in het oosten van Spanje op de hoge steppen van Valencia met hun dichte bossen en diepe rivierdalen.

Het zuiden van Spanje, met name Andalusië en de Straat van Gibraltar, is het gebied voor de massale migratie van vogels in de lente en de herfst. Deze doorgang tussen twee continenten ziet een verbazingwekkende reeks trekvogels voorbij vliegen. Alleen al het aantal adelaars en gieren is ontzagwekkend.

De bergkloven en bossen in het hele land bieden ook geschikte omstandigheden voor een breed scala aan wilde bloemen en planten om de botanicus te plezieren. Ze bevorderen ook een grote biodiversiteit van ongewervelde dieren, vooral vlinders.

Vogels in overvloed en een trekpleister voor migratie

Een van de redenen waarom Spanje zo’n overvloed aan interessante vogelsoorten heeft, is vanwege de ligging aan een van de belangrijkste vliegroutes voor vogels die van Afrika naar Noord-Europa reizen.

White-StorksPhoto Credit: White Storks, Inglorious Bustards, Andalucía, Spain

De voedselrijke landschappen van het land zijn de ideale tussenstop voor vogels die net de onherbergzame woestijngebieden van Noord-Afrika hebben doorkruist. Spanje biedt hun rust en respijt voordat ze hun reis naar Noord-Europa voortzetten om te broeden.

Op de terugreis stelt de Spaanse overvloedigheid hen in staat om zich vet te mesten voor de lange hop naar hun overwinteringsgebied. Een reis in het voorjaar kan dus niet alleen een geconcentreerd beeld geven van soorten die in Nederland misschien bekend zijn, maar ook de ontzagwekkende aanblik van duizenden vogels die in uw thuisgebied niet te zien zijn omdat ze zich elders in Europa verspreiden.

Een trip in de herfst naar Tarifa in het zuidelijkste puntje van Andalusië kan een afscheid zijn van die vogels voor het seizoen en de kans op een ander massaspektakel. Staan onder de vliegroute van letterlijk duizenden roofvogels, bijvoorbeeld, terwijl ze hun weg door Zuid-Europa navigeren, moet een van de vogelobservatie-evenementen van je leven zijn om van te genieten!

De extra attractie is dat, of je er nu voor kiest om in de lente of de herfst getuige te zijn van de passage van duizenden vogels, je wordt beloond met uitzicht op een eclectische mix van soorten die je normaal niet samen ziet.

Hier spelen specialistische kennis en lokale knowhow zo’n belangrijke rol. Jarenlange ervaring met de beste plekken om te kijken, of waar je jezelf kunt positioneren voor het meest indrukwekkende spektakel, is het onschatbare element dat een lokale natuurgids kan bieden.

Mogelijkheden voor natuurfotografie

Natuurlijk wil je niet alleen de wilde dieren van Spanje zien, maar ook veel Nederlandse bezoekers genieten van natuurfotografie, of ze het nu doen als hobby of om een opname van tentoonstellingskwaliteit te maken.

Voor degenen die graag een foto van een specifieke soort willen maken, of quality time willen doorbrengen met experimenteren met lichtomstandigheden, hoeken en belichtingen, is een op maat gemaakte natuurfotografie-reis nodig.

Wildlife PhotographyPhoto credit: Photo Logistics, Catalonia, Spain

Veel Spaanse touroperators gespecialiseerd in wild life reizen organiseren gespecialiseerde fotografiereizen van verschillende lengtes. Deze kunnen vaak worden aangepast en kunnen toegang omvatten tot gebieden die niet beschikbaar zijn voor het grote publiek. Lokale kennis biedt goede mogelijkheden om dieren te vinden die anders moeilijk te fotograferen zijn.

Er zijn ook speciale fotohutten in veel van de nationale parken die je dichtbij de actie brengen. Het gierenvoerstation bij het heuveldorp Alquézar in Aragón is bijvoorbeeld een geweldige kans om deze prachtige vogels op korte afstand van uw lens te zien zitten.

Evenzo zijn de wallen van het kasteel in Monfragüe National Park in Extremadura de ideale plek om foto’s te maken van vale gieren in vlucht op ooghoogte. En sommige touroperators bieden canvashuiden aan, zodat u uw locatie kunt kiezen in gebieden waar geen natuurlijke dekking is.

Spanje’s overvloed aan nationale en natuurparken

Er zijn 10 nationale parken op het Spaanse vasteland, met nog eens vijf op de eilanden. Om hen heen zijn gebieden van het natuurpark die een bufferzone vormen om de inheemse dieren te beschermen en de biodiversiteit te behouden.

Binnen de Nationale Parken wordt de menselijke ontwikkeling streng gecontroleerd en wordt het landschap beheerd ten voordele van de natuur. Toch wordt ecotoerisme aangemoedigd, aangezien deze parken voor iedereen toegankelijk zijn om te genieten van de natuurlijke schoonheid van het land.

De parken zijn ook een focus voor instandhouding, met velen die deelnemen aan herintroducties en habitatherstel om een terugkeer naar historische niveaus van verschillende soorten aan te moedigen. Zo werd het natuurpark Ebro Delta, net ten zuiden van Barcelona, pas in 1992 opnieuw gekoloniseerd door grote flamingo’s, na pogingen om de omstandigheden voor deze vogels te verbeteren.

Flamingos in Ebro Delta nature park, Tarragona, Catalunya, Spain Photo Credit: Flamingos in Ebro Delta nature park, Tarragona, Catalunya, Spain – shutterstock

Dankzij zorgvuldig landbeheer zijn Iberische wolven herontdekt in het Guadarrama National Park, dicht bij Madrid, terwijl ze als uitgestorven werden beschouwd. Ondertussen is een klein aantal Iberische lynxen geïntroduceerd in het Doñana National Park, in de hoop dat het leefgebied deze belangrijke roofdieren in leven zal houden.

De nationale en natuurparken van Spanje bieden de bezoeker niet alleen het observeren van dieren in het wild. Er zijn veel bewegwijzerde en goed onderhouden wandelpaden, geschikt voor wandelaars van elk niveau. De parken zijn perfecte plekken om naar de sterren te kijken, met een heldere hemel het grootste deel van het jaar, zonder hinder van lichtvervuiling.

In sommige zijn er grotten om te verkennen, in andere stranden, en er kan wildwatervaren, kajakken en skiën worden aangeboden, evenals wildkamperen.

Voor degenen die de voorkeur geven aan iets meer comfort van thuis, hebben veel van de parken guesthouses en bieden ze de kans om de regionale Spaanse keuken te proeven.

Voor cultuurgieren

U kunt Spanje kiezen als een topbestemming voor het observeren van dieren in het wild, maar u kunt de rijke historische en culturele ervaringen die u hier ook tijdens uw vakantie kunt opdoen, niet negeren. Het is de perfecte plek om bijvoorbeeld vogels kijken en gastronomie te combineren in één plezierige vakantie. Of organiseer een dagtocht naar een fotohut voor een gezinslid, terwijl de anderen een groot paleis of een prachtige kathedraal bekijken.

De grote steden Madrid, Barcelona, ​​Sevilla, Valencia en Zaragoza staan ​​vol met interessante architectuur en belangrijke internationale kunstgalerijen en musea. Gewoon door de straten slenteren en de sfeer van deze levendige Europese centra opsnuiven, is geestverrijkend.

Traditional architectures in Barcelona, SpainPhoto Credit: Traditional Architectures in Barcelona, Spain – shutterstock

Trek erop uit in de steden en elk van de regio’s heeft zijn eigen unieke karakter en traditie, gevormd door zijn locatie en geschiedenis. Van Galicië, Aragón en Navarra in het noorden tot Andalusië en Murcia in het zuiden, de manier waarop mensen praten, wat ze eten, hun gebouwen, muziek en dans zijn allemaal specifiek voor hun gebied.

Een reis naar Spanje gaat dus niet alleen over het bezoeken van een van Europa’s belangrijkste bestemmingen voor het observeren van wilde dieren, het gaat ook over een allround Zuid-Europese ervaring. Het land spreekt niet alleen de diehard vogelaar, de enthousiaste botanicus of de vlinderliefhebber aan, maar ook alle anderen in de familie die graag leren over een andere cultuur en het verkennen van nieuwe en opwindende landschappen.

Milieuvriendelijke touroperators

Spaanse touroperators gespecialiseerd in wildlife lopen voorop in ecotoerisme en moedigen goede praktijken aan voor het behoud van de natuurlijke habitat en het observeren van dieren in het wild op een ethische en niet-schadelijke manier.

Er is een wijdverbreid bewustzijn van de impact van toerisme op het milieu en positieve inspanningen om plastic voor eenmalig gebruik te minimaliseren, voedselverspilling te verminderen en verspilling van middelen te voorkomen.

Veel bedrijven nemen deel aan onderwijsprojecten om kinderen en jongeren aan te moedigen om voor het milieu te zorgen en de dieren te respecteren. Ze dragen ook bij aan natuurbeschermingsinitiatieven, besteden hun tijd en ecologische expertise en helpen met fondsenwerving, vaak door een percentage van hun winst te doneren.

Bovendien gaat steun voor de plattelandseconomie hand in hand met het runnen van hun bedrijf. Dit omvat het bieden van lokale werkgelegenheid, het betuttelen van nabijgelegen bedrijven en het betrekken van voedsel bij regionale boeren.

Verborgen vogeljuweeltjes in Spanje

De truc om het meeste uit uw reis naar Spanje te halen, is door de kennis van een lokale inwoner te gebruiken om de beste plaatsen te vinden om de dieren in het wild op uw lijst te zien.

Spanje zit vol met geheime plaatsen, buiten de gebaande paden, waar u kunt genieten van een dag zonder publiek en kunt genieten van de aanblik van nieuwe soorten. Niets is zo moeilijk te bereiken, want Spanje heeft goede communicatieverbindingen en een goed onderhouden wegennet, maar je moet wel weten waar je heen gaat.

Het andere aspect van het succesvol observeren van dieren in het wild is het kiezen van de beste tijd van het jaar om te gaan. In het ideale geval kunt u door tijdens het plannen van uw reis contact opnemen met een lokale gids ervoor zorgen dat u de doeltijd haalt voor de soort die u wilt zien.

U kunt zoeken via Google, maar persoonlijk contact kunt u niet verslaan. Dus als je eenmaal weet wat je wilt zien, neem dan contact op met een touroperator die op de Blue Sky Wildlife-lijst staat via het aanvraagformulier om echt je wildlife-reis van je leven te boeken.

Ben je geïnteresseerd in een ervaring om wilde dieren te spotten in Spanje?

Neem voor meer informatie contact op met een van onze Spaanse wildlife touroperators Spanje om direct uw volgende natuurvakantie te boeken.


Turespaña Spanish Tourist Office of Spain

Gesponsord door het Spaans Verkeersbureau in Den Haag

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.